Історія закладу освіти

/Files/images/FB_IMG_1599576194288.jpg

Село Карасин відомо ще з XVI століття (1566 р.), а церква згадується вже 1691 році.

Точної дати заснування шкільного закладу в селі невідомо, але так як землі належали польським поміщикам, то і навчання дітей проводилось польською мовою. За Ризьким мирним договором 1921 року село відійшло до Польщі, ще посприяло виникненню польської школи. Розміщувалась вона в старій селянській хаті, де навчали богослов’я, арифметиці, польської мови, музиці. В ній існувало тільки три класи, вчителями були священик і дяк. Потім вчителювало подружжя поляків Земельський і його дружина Земельська Ванда, перед початком II світової війни вони виїхали з села. Школа знаходилася недалеко від церкви, сьогодні на тому місці залишився тільки великий дуб і криниця.
Так існувала польська школа, в якій була дуже сувора дисципліна: за непослушність дітей били різками по руках, ставили на коліна. До школи ходили діти з найбільш заможних українських родин, а також діти із польських сімей, які переселилися жити в село.
З приходом «совєтів» в 1939 році школа була спалена. Для дітей ПОЛЬСЬКИХ родин було відкрито школу при католицькому костелі, який знаходився урочищі Дубровиця.
Після встановлення радянської влади в жовтні 1939 року розпочали будівництво школи на місці сьогоднішньої. Будматеріалом послугувала польська хата в селі Градиськ, родина з якої виїхала в Польщу, вона була розібрана і перевезена в с. Карасин. Очолив будівництво школи сільський майстер Мельник Григорій Герасимович.
У 1939 році було відкрито лише один клас, де навчалося небагато діток, а в неділю це приміщення служило для відпочинку молоді. Навчали дітей з початку Великої Вітчизняної війни. З початком окупації німецько-фашистськими військами навчання в сільській школі припинилось.
Після закінчення Другої світової війни було вирішено відновити школу. Так в селі почала діяти чотирьохрічна школа. Першим після війни вчителем був Масюк С., який закінчив польську школу і був письменним. Радянська влада, посилила вплив на освіту і вже в 1946 році в 1 клас було прийнято 40 учнів, в 2 - 32 учні, в 3 - 36 учнів, в 4 - 39 учнів. В село прибули вчителі, які були розподілені по класах. Це Антонечко Л. К. - 1 клас, Неборака Оксана Варфоломіївна - 2 клас, Хрипко Олександра Василівна - 3 клас, Лозенко Олександра Ільїнішна - 4 клас.
Достовірна інформація про вчителів по який час вони працювали в школі не збереглася, проте хто і в яких роках починав працювати відомо. Так у 1946 році прибув Гоц Володимир Трихонович і був призначений директором початков школи. В 1947 році прибув Скорик Михайло Юхимович і Шкребтієнко Михайло Митрофанович, який був призначений директором і працював на цій посаді до 15.08.1966 року. Також прибули Крисак Єфимія Дем’янівна, Мосен Євдокія Трифонівна, Приснюк Анна Василівна, Лаврінченко Ольга Антонівна. У 1 клас було набрано 26 учнів.
У 1948 році в 1 клас було зараховано 42 учні. Прибули вчителі Огірчук Віра Яківна, Швед Жанна Григорівна.
У 1949 році на базі початкової школи було відкрито 5 клас, де в 5-а було 34 учні - вчитель Драб Тетяна Харитонівна, 5-6 - 39 учнів - вчитель Хвиль Марія Михайлівна.
В 1950 році на базі школи було відкрито і вечірню (1 клас - 5 учнів, 2 клас – 2 учні). Прибули вчителі Соловей Ніна Олексіївна, Чучвага Микола Карпович.
У 1951 році в школі навчалося з 1 по 6 клас 176 учнів, у вечірній школі – 7 учнів. Прибула вчитель Гусак В. П.
У 1952 році в школі навчалося 207 учнів. Прибули вчителі Марчук В. О., Мисюра Юлія Трохимівна, Приснюк Г. В.
У 1953-54 навчальному році в школі навчалося 104 учні з 1 по 7 клас. Прибули вчителі Волга Марія Лаврентіївна, Омельчук Євгенія Олексіївна, Савчук А. А., Балабанова С. П.
В цьому ж році до старого приміщення добудовують 5 класних кімнат. Карасинська сільська рада для потреб школи виділяє 1 га землі, на якій окремою спорудою будують майстерню, господарський сарай. Біля школи розміщують спортивні площадки, географічний майданчик, закладається садок, дослід ділянки.
У 1954-55 н. р. навчалося 153 учні. Прибули вчителі Королик Іван Ульянович, Лисік Вікторія Олександрівна, Миколенко Н. Й., Золотаренко Ніна Якимівна. Офіційно зареєстровано вечірню школу 28.09.1955 року, в якій навчалося 19 учнів.
У 1956 році в Карасині було посаджено фруктовий сад площею 15 га і засновано кролеферму колгоспом імені Кірова. Закінчили семирічку 24 учні.
В 1957-58 н. р. навчалося 139 учнів. Випущено 23 учні.
У 1959-60 н. р. школа отримує статус восьмирічної. Прибули вчителі Шамрай Валентина Григорівна, Шеметуха 3. В., Галицька Олена Петрівна, ЯКА В 1963 році була призначена на посаду заступника директора з навчально-виховної роботи. Пропрацювала 42 роки.
В 1960-61 н. р. до 8 класу зараховано 27 учнів сільської молоді. Прийнято на роботу вчителів Кубах Наталію Кузьмівну, Потоцьку Василину Сергіївну, Наумчика Петра Степановича, Кошову Ганну Максимівну. Розпочала свою педагогічну діяльність Наумик Єва Лаврентіївна, яка пропрацювала вчителем початкових класів 35 років, продовжила роботу бібліотекарем школи і закінчила трудову діяльність у 2002 році. Також почне викладати українську мову та літературу Карпенко Зінаїда Данилівна. Пропрацювала в школі 39 років.
У 1961-62 н. р. випущено зі школи 9 учнів. Прийнято на роботу вчителів Близнюк Оксану Михайлівну, Безкоровайного Олександра Петровича. Звільнена з посади заступника директора школи Соловей Ніна Олексіївна, в зв’язку з переходом в іншу школу.
В 1962-63 н. р. випущено зі школи 26 учнів. Прийнято вчителів Бунь Галину Антонівну, Максимчук Надію М.
У 1963-64 році випущено зі школи 26 учнів. Прийнято на роботу вчителів Будчика Олексія Дмитровича, бібліотекарем зараховано Граблевську Ганну А.
1964-1965 н. р. навчалося 185 учнів. Прийнято вчителів Рогач Валентину Павлівну, Бідун Ольгу Касянівну, яка пропрацювала до виходу на пенсію.
1965-66 н. р. у школі працює 15 вчителів. Випущено зі школи 25 учнів. Прийнято на роботу вчителів Матвійчука Василя Омеляновича, Миткалика Андрія Васильовича, Якимчука Дениса Адамовича, Хоменко Наталію Дмитрівну. Після закінчення Луцького педагогічного інституту прибув Кульбачинський Віктор Денисович, якого було призначено директором школи.
В 1967 році школа отримує статус середньої загальної трудової політехнічної. За цей період було 11 випусків учнів. 2 учні отримали «золоту медаль». В школі навчаються учні с. Замостя, де існує початкова школа, а також учні с. Лишнівка, після закінчення 8 класу.
В сільській хаті, що розділена на половину, проживала сімʼя Кульбачинських, в іншій - розміщувався шкільний інтернат, в якому проживали учні с. Лишнівка.
1969 році прийнято на роботу вчителя німецької мови Антончика Романа Марковича, який пропрацює в школі 45 років.
У 1973 році добудовано окреме цегляне приміщення на чотири класні кімнати, в яких розміщується 10 клас і кабінет військової підготовки, фізичні та хіміко-біологічний кабінет, комбінована майстерня.
Період середньої школи - один із самих яскравих у її історії.
Дякуючи вчителям математики Шевчук(Галицькій) Олені Петрівні, Кульбачинській(Хоменко) Наталії Дмитрівні, вчителю фізики Кульбачинському Віктору Денисовичу, школа неофіційно має фізико-математичний профіль. Більше тридцяти випускників, які стали вчителями фізики і математики працюють у нашому районі та за його межами.
Славиться школа спортивними досягненнями, художньою самодіяльністю. Вчителі Сищик Володимир Васильович, потім Бубнюк Леонід Євгенович прикладали багато зусиль фізичному вихованню та спорту.
З 1979 року школа - восьмирічна, тому що на центральній садибі повинна бути одна середня школа.
В 1986 році територія с. Карасин попадає в радіаційно забруднену зону внаслідок аварії на ЧАЕС. Діти отримують статус потерпілих.
З 1992 року починається нова сторінка в житті України, також і нашої школи, За цей період було випущено 251 учень, з них з відзнакою - 27 учнів.
В 1996 році на посаду директора призначається Ніщик Григорій Миколайович. Школа вперше за свою історію переходить на однозмінне навчання.
На сьогоднішній день у школі навчається 125 учнів в 1-9 класах. Навчає 18 вчителів.
Школа може гордитися вчителями, які все своє свідоме життя віддали їй: Шкребтієнко Михайло Митрофанович, Гоц Володимир Трихонович, Шевчук Олена Петрівна, Кульбачинський Віктор Денисович, Кульбачинська Наталія Дмитрівна, Безкоровайний Олександр Петрович, Шишик Михайло Степанович, Сищик Володимир Васильович, Сищик Ганна Антонівна, Киричик Олексій Данилович, Киричик Єва Лаврентіївна, Киричик Зінаїда Данилівна, Каращук Ольга Касянівна, Антончик Роман Маркович.

Кiлькiсть переглядiв: 1489

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.